Dr. Daniela Greere este un tânăr medic endocrinolog, care are un potențial foarte mare nu doar de a face bine pacienților, ci și în jurul ei, colegilor și viitoarei generații de medici ❤️
A scris o listă cu lucruri pe care orice medic sau viitor medic ar fi bine să le știe din timp, și să le pună în practică, iar eu sper ca publicând-o și aici să ajungă la cât mai mulți oameni care pot beneficia de ea.
- Sunt necesare câteva costume de spital (sau fustă+bluză/ sarafane pentru domnișoare), o pereche comodă de încălțări, halat de tip polar, ecuson, stetoscop, tensiometru, pulsoximetru.
- Stetoscopul, tensiometrul și pulsoximetrul se însemnează și se păzesc. Mi-au dispărut diverse lucruri de-a lungul timpului și ajunsesem să îmi fac cadou tensiometru de 8 martie – recomand să ocrotiți aceste resurse prețioase.
- Faceți-vă parafă de rezident – o aplicați pe foile de observație pe care le întocmiți, sub evoluțiile pe care le scrieți, etc (pont: mama și tata sau alți oameni dragi se vor bucura să primească un post-it parafat pe care să îl aibă în portofel – e mare motiv de mândrie!).
- Pentru specialitățile de cronici – până când va fi dezvoltat un sistem mai operativ de comunicare cu pacienții cronici, medicii sunt cei care comunică direct cu pacienții și o parte din sarcinile administrative sunt atribuite rezidentului (spre exemplu de a stabili date de programare sau de a transmite rezultate de la investigații). Recomand număr de telefon separat pentru comunicarea în scop profesional – o să ajungeți să mânuiți whatsapp-ul mai abitir ca Marius Mihalache țambalul.
- Dacă nu aveți o adresă de email mai oficială, acesta e momentul să o creați. Cele de tip alinutza_2001@… nu se prea potrivesc contextului.
- Identificați societățile române și internaționale de profil – mergeți la congrese pe măsura posibilităților și alegeți informat apoi ce vă place.
- Acceptați oportunitățile care se ivesc, experimentați (postere, prezentări, workshop-uri, congrese, cursuri, schimburi de experiență) și alegeți informat apoi ce vi se potrivește.
- Aflați care este cartea catedrei, care sunt tratatele străine agreate, care sunt ghidurile pe care aveți nevoie sa le parcurgeți în timp.
- Abonament la biblioteca UMF pentru a avea acces la UpToDate – în viața reală gândirea se face pe tipar de diagnostic diferențial – acest lucru se învață din mers; dacă aveți noroc aflați câte ceva de la cei din jur; pe UpToDate vă puteți baza oricând.
- Cel mai ușor și temeinic asimilați când „citiți la caz”.
- Tranziția de la studenție la „rezidenție” e de obicei un pic brutală- lucru despre care nu vorbește cinstit mai nimeni. Cam totul se schimbă – aveți răbdare să se așeze lucrurile. Este nevoie de aproximativ 6 luni să integrați noul modus vivendi și să decideți dacă vreți să continuați la fel sau să schimbați medicul îndrumător/ clinica/ specialitatea.
- Vă recomand să vă prezentați, spre exemplu: „Buna ziua, numele meu este XY, sunt medic rezident și mă voi ocupa de aspectele administrative ale internării dumneavoastră.” Veți întreba multe lucruri, unele foarte personale, un bun raport de încredere începe cu faptul că vă prezentați.
- Un pacient care merge la doi medici la fel de competenți va fi mai mulțumit de cel care îl întreabă „Ce vă aduce astăzi la spital?” apoi îl lasă să vorbească liber un minut. După un minut începeți să dirijați anamneza, e nevoie să fiți și operativi.
- E bine să știți în linii mari (sau în detaliu, în f. de context) anamneza oricărui pacient pe care îl însoțiți (la investigații, consult interdisciplinar, etc). O formulă magică, universal valabilă e „Pacient în vârstă de…, cunoscut cu…, se prezintă pentru…”.
- În aceeași notă, ideal e să aveți o ținută îngrijită, cu halatul închis (peptul gol e pentru concediu), fără a sta cu mâinile în buzunar sau cu spatele la ceilalți. Mereu spunem „Bună ziua” și „La revedere”.
- Cel mai important e să fiți vii și sănătoși și cei dragi asemenea. Acestea fiind spuse:
- a) Hainele de spital se spală separat (nu laolaltă cu chiloți, prosoape, așternuturi etc). Stetoscopul nu se împrumută și se dezinfectează periodic. Personalul medical oricum e colonizat cu diverse și imunocompetent fiind se acomodează. Evitați totuși pe cât posibil schimbul de floră la spital. Personal am făcut otită cu Pseudomonas și am avut coleg care a facut Clostridium. Deci grijă.
- b) Funcțiile biologice proprii, mai ales hidratarea, alimentarea și micțiunea sunt propria responsabilitate (nu are nimeni timp să vă atenționeze/ocrotească) – învățați când există ferestre pentru mâncat, baut apă etc – gastrita și litiaza renală nu sunt o virtute.
- c) Somnul este esențial – evitați energizantele, păstrați timp pentru odihnă.
- d) Statul excesiv la calculator/ în picioare etc nu sunt fiziologice. Un kinetoterapeut bun e un om de nădejde!
- e) Anual analize uzuale + screening VHB, VHC, HIV.
- f) Mediul de spital e consumptiv energetic și emoțional – cultivați activități care vă relaxează și încarcă suflețelul – muzică, spectacole, sport, orice luminos, frumos.
- g) Și poate cel mai important, aveți grijă la relațiile interumane din viața personală. De acolo vine cea mai mare împlinire. Degeaba adunați mii de diplome, titluri și funcții dacă acasă e vraiște (metaforic vorbind). Creați momente memorabile. Faceți fotografii. Alegeți recunoștința și bucuria.
- Dacă vă doriți ceva și întâmpinați rezistență mare, există două mesaje posibile:
- a) nu e potrivit vouă deloc –> e necesară reorientarea;
- b) nu e potrivit vouă acum –> e necesară pregătirea (mai aveți ceva de învățat/ făcut/ ameliorat).
- Omul sfințește locul. Rezidențiatul e o perioadă de pregătire în care absorbiți ce e valoros pentru a vă crea PROPRIUL stil. Be the person you would like to meet/ work with!
- „Fă-ți bine ție, fără să faci rău altora și fă bine altora fără să-ți faci rău ție.”
Felicitări pentru toate realizările de până acum. După examenul de rezidențiat aveți nevoie să vă odihniți fizic și psihic – enjoy the holidays, apoi aveți răbdare câteva luni să vă recuperați și să vă intrați în ritm. Drumul e lung. Curaj, veți reuși!
dr. Daniela Greere – medic specialist endocrinolog