De la 1 iulie 2020 trebuie să ne alegem un furnizor de gaze naturale, pentru că această piață se va liberaliza.

Asta înseamnă că ANRE nu va mai reglementa prețul la gaze, ci acesta va fi ajustat, ca la orice alt produs tranzacțional, în funcție de cerere și ofertă.

Am primit un mail cu câteva detalii de la furnizorul meu actual, Engie, însă nu mi-a fost suficient de clar ce am de făcut și cum pot compara ofertele tuturor furnizorilor.
Am discutat cu mai mulți prieteni și niciunuia nu-i era clar ce trebuie să facă și cum să își aleagă furnizorul de gaze naturale, așa că m-am apucat de studiat.

Pe site-ul ANRE am găsit un comparator oferte de furnizare a gazelor naturale și m-am apucat de comparat. Sau, cel puțin, asta speram să fac.
Dar am ajuns la criteriile de selecție și acolo s-a rupt filmul – modalitatea de racordare, consumul anual, tipul prețului unitar de furnizare… îți stă mintea-n loc dacă nu lucrezi în domeniu, vă zic 🙂

Așa am aflat că există Asociația Energia Inteligentă și că au făcut un filmuleț despre cum să folosești comparatorul de oferte. Este destul de lung dar mie mi-a răspuns la aproape toate întrebările. Mai puțin una, pentru care am cerut lămuriri suplimentare și o să le adaug și aici după ce le primesc.

Ce nu-mi era clar era partea de garanții solicitate – În funcţie de riscurile identificate, ENGIE Romania poate solicita clientului, înainte de semnarea contractului ori pe durata executării acestuia, o garanţie (mijloc legal de garantare) a plăţii consumului de gaze naturale. Tipul şi cuantumul garanţiei vor fi stabilite ulterior de părţile contractante.

I-am întrebat pe cei de la Engie și mi-au explicat – este o prevedere care se aplică în rare situații, în cazul clienților rău-platnici, iar garanția este discutată în timpul procesului de contractare.

Rezumatul informațiilor din video, pentru cetățeni obișnuiți, nu pentru firme sau alte avioane:

1. Tip client – casnic
2. Modalitatea de racordare – sistem de distribuție
3. Consum anual – mai mic sau egal cu 280 MWh
4. Preț unitar de furnizare – cu servicii reglementate incluse
5. Județ/localitate – vă descurcați și singuri 🙂

Ca să înțelegeți în amănunt de ce trebuie făcute selecțiile de mai sus sau ce selecții ar trebui să faceți dacă aveți alt profil de consum, uitați-vă la filmuleț. Veți găsi acolo toate explicațiile necesare.

Ofertele sunt afișate în ordine crescătoare, după preț – coloana Pret de furnizare (lei/MWh).
Verificați ofertele pe site-ul ANRE, alegeți una, apoi verificați-o și pe site-ul oficial al furnizorului respectiv.
Citiți oferta de pe site-ul furnizorului, cu atenție la textele scrise cu litere mici 😉

Eu, în București, o să rămân cu același furnizor, Engie, pentru că sunt mulțumit de colaborarea de până acum, pentru că mi-e lene să-mi schimb furnizorul oricum și pentru că oferta lor este a doua cea mai ieftină, deci sunt ok și dpdv financiar.

Dacă nu alegi un furnizor de gaze naturale până la 1 iulie, furnizorul tău actual va prelungi automat contractul existent, dar la prețul pe care îl are în ofertă, de-acum înainte.

Dacă vrei să primesti pe email cele mai noi articole publicate

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Dacă vrei să primesti pe email cele mai noi articole publicate

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.