Unii angajați sunt puși în perioada asta într-o situație probabil mai dramatică decât cea din timpul crizei din 2008. La fel și unii angajatori, desigur.

Sigur că sunt și angajați care nu sunt în situația de a rămâne fără serviciu, însă asupra multora, mai ales din provincie și din firmele mici, planează acest risc.

Am avut zilele acestea mai multe conversații, atât cu angajați, cât și cu angajatori. Am întrebat și eu, la rândul meu, specialiști în dreptul muncii și fiscalitate.

Urmează câteva articole și despre angajatori și despre companiile mici, mai ales despre cele românești, dar primul din această mini-serie este unul care își propune să răspundă câtorva întrebări care au ajuns la mine de la angajați:

Poate angajatorul să mă concedieze, ca urmare a unei decizii de restructurare?
Da.

Poate angajatorul să mă oblige să-mi iau concediu de odihnă?
Nu. Concediul de odihnă este luat de angajat, la inițiativa proprie. Există însă o excepție, pe care angajatorii o pot folosi: te pot obliga să-ți iei zilele de concediu restante din 2019, dar nu și pe cele aferente lui 2020, până în prezent.

Poate angajatorul să mă oblige să-mi iau concediu fără plată?
Nu. Concediul fără plată este luat de angajat, la inițiativa proprie.

Dacă se instaurează carantina la locul de muncă, angajatorul mă poate da afară?
Nu. Pe perioada carantinei, contractul de muncă se suspendă. Asta înseamnă că nici tu nu muncești, nici angajatorul nu te plătește. Dar nu te poate concedia.

Din ce o să trăiesc în perioada carantinei?
Din indemnizația de carantină, oferită de către Stat, și care reprezintă 75% din media veniturilor din ultimele 6 luni de muncă.

Decât să fiu concediat, pot mai bine să intru în șomaj tehnic?
Angajatorul decide, unilateral, dacă va folosi această facilitate sau nu, pentru angajații care nu pot munci, chiar dacă nu sunt în carantină.

De ce nu mă dă angajatorul în șomaj tehnic și preferă să mă convingă să-mi dau demisia?
Pentru că mulți angajatori nu își vor permite costul aferent.
Conform ordonanței de urgență privind șomajul tehnic, acesta îți garantează un venit de 75% din venitul tău brut, dar nu mai mult de 75% din venitul mediu brut pe economie (5.225 lei în ianuarie 2020).

Încă nu este publicată formula de calcul dar este posibil ca pentru toți angajații cu venituri mai mari decât venitul mediu pe economie angajatorul să fie obligat să suporte diferența dintre 75% din mediu și 75% din venitul angajaților respectivi. De aici și reticența unora dintre angajatori față de șomajul tehnic.
De asemenea, încă nu se știe cum va da statul acei 75% din venitul mediu brut, dar, cel mai probabil, angajatorii vor trebui să suporte costul integral, apoi să-și recupereze banii de la stat, ceea ce o să îi forțeze pe mulți să-și închidă porțile.

La începutul lunii aprilie, când se pot face plăţile pentru luna martie, pentru şomaj tehnic, angajatorul se duce cu lista de angajaţi şi va beneficia, prin Agenţia Naţională de Şomaj, prin agenţiile judeţene, de plata acestor bani.

Virgil Popescu, Ministrul Economiei

Poate angajatorul să mă oblige să-mi dau demisia?
Nu. Demisia este un act unilateral al angajatului.

Ce se întâmplă dacă îmi dau demisia?
Renunți la toate drepturile pe care le ai ca angajat, inclusiv la dreptul de a intra în șomaj. Rămâi 100% pe cont propriu.

Poate angajatorul să-mi diminueze salariul?
Diminuarea salariului se poate face doar cu acordul angajatului, cu o singură excepție: dacă angajatorul își reduce, temporar, activitatea, din motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare, acesta are posibilitatea reducerii programului de lucru de la cinci zile la patru zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului.

Ce pot face dacă sunt victima unui abuz din partea angajatorului?
Plângere la ITM și/sau acționare în instanță.

Dacă aveți întrebări, curiozități, completări sau alte informații pe subiect, lăsați-le, vă rog, în comentarii, iar eu voi actualiza articolul ulterior.

Informațiile din prezentul articol sunt oferite gratuit și voluntar și nu reprezintă consultanță juridică sau de altă natură