Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei și a doua cauză a deceselor provocate de tumorile maligne, după cancerul de plămân, în populația feminină.
Autorul textului este dr. Gerald FILIP, medic primar – chirurgie generală, un om minunat, un profesionist desăvârșit și medicul căruia îi datorez viața
Ce știm despre cancerul de sân:
- 1 din 8 femei va fi diagnosticată de-a lungul vieții cu această boală
- cancerul de sân NU este discriminativ – apare la orice vârstă, în orice categorie socială, indiferent de profesie, venit sau nivel de educație
- afectează cel mai frecvent femeile în vârstă, majoritatea persoanelor având peste 50 de ani la momentul diagnosticării
- nu se cunosc cu certitudine cauzele care duc la apariția cancerului de sân, dar știm care sunt factorii de risc și factorii de protecție pentru cancerul de sân
- dacă ai istoric familial de cancer de sân, riscul de a face boala este mai mare. Aproximativ 5% – 10% dintre cazurile de cancer de sân sunt legate de mutații genetice moștenite de la părinți.
Decalogul sănătății sânului sau
10 reguli simple de urmat pentru păstrarea sănătății sânului
- Autoexaminarea sânului este cea mai ieftină și cea mai eficientă metodă de identificare a modificărilor sânului. Autoexaminarea cuprinde autopalparea și inspecția vizuală a sânilor, manevre ce trebuie efectuate în fiecare lună, de la pubertate până la sfârșitul vieții. Efectuarea repetitivă a autoexaminării permite fiecărei paciente să-și cunoască particularitățile de structură și formă a sânului și mai ales să identifice rapid modificările apărute.
- Identificarea prin autoexaminare a semnelor de alarmă (eroziune de mamelon, scurgere de sânge prin mamelon, leziuni nodulare în axilă sau în glanda mamară, modificări de piele a sânului recent instalate) trebuie să fie urmată imediat de prezentarea la consult clinic la medicul senolog (chirurg, oncolog sau ginecolog cu experiență în diagnosticul și tratamentul cancerului de sân).
- Examenul clinic al sânului trebuie efectuat de un medic cu experiență în diagnosticul și tratamentul cancerului de sân. Din pacate, 10% dintre pacientele cu cancer de sân NU sunt diagnosticate la primul consult medical, leziunile de sân fiind confundate cu leziuni benigne, precum eczema sânului sau leziuni infecțioase de sân.
- Stilul de viață sănătos este considerat factor de protecție împotriva cancerului de sân. Trebuie să cuprindă o dietă echilbrată, controlul greutății, activitate fizică regulată și mai ales măsuri de control al stresului – activități recreaționale, minim 8 ore de somn zilnic.
- Obezitatea reprezintă unul dintre factorii de risc. Menținerea în limite normale a greutății este unul dintre mijloacele cele mai utile de reducere a riscului de cancer de sân.
- Sarcina și alăptarea sunt cele mai eficiente mijloace naturale de protecție. Statistic, s-a constatat că sarcina la o vârstă mai mică de 30 de ani și alăptarea îndelungată sunt însoțite de o rată scăzută de cancer la sân. Cu toții știm că sânii nu sunt numai un atribut al feminității. Rolul lor fiziologic este de a asigura nutriția nou-născutului, în primul an de viață.
- Preparatele hormonale cu conținut crescut de estrogeni (anticoncepționale, stimularea hormonală folosită pentru fertilizare, terapia de substituție hormonală post-menopauză) sunt incriminate în creșterea riscului de cancer de sân. Evitați administrarea acestora!
- Controalele periodice sunt cea mai eficientă formă de prevenție. Să nu uităm că apariția cancerului de sân este imprevizibilă… Nu putem preveni în totalitate apariția cancerului de sân dar putem preveni întârzierea diagnosticului și evoluția bolii spre forme avansate, prin depistare în stadii precoce, când cancerul de sân poate fi tratat și vindecat.
- Începand cu vârsta de 40 de ani, mamografia bilaterală digitală este metoda esențială de depistare precoce a cancerului de sân, când nu ai simptome, iar tumora este prea mică pentru a fi palpată. Depistarea în stadii timpurii poate permite vindecarea completă sau îmbunătățirea categorică a prognosticului.
- Puncția tumorii de sân, urmată de examenul histopatologic, este singura metodă care asigură diagnosticul de certitudine. Orice leziune de sân trebuie biopsiată pentru un diagnostic corect și complet. Recomandarea de puncție de leziune de sân nu înseamnă neapărat că leziunea de sân identificată clinic/ecografic/mamografic este cancer de sân.
La 20-30 ani se recomandă:
Autoexaminare lunara a sânilor
Examen clinic al sânilor anual
La 30-40 ani se recomandă:
Autoexaminare lunara a sânilor
Examen clinic anual al sânilor
Examen ecografic mamar anual
După 40 de ani se recomandă:
Autoexaminare lunara a sânilor
Examen clinic anual al sânilor
Examen ecografic mamar anual
Mamografie bilaterala la fiecare 2 ani
Și nu uitați că sănătatea nu se câștigă, nu se împrumută, nu se cumpară. Ea se păstrează!
Pe dr. Gerald Filip îl puteți contacta aici: https://geraldfilip.ro/contact/
Salut! Am dat peste acest articol chiar când cercetez informal relația dintre anticoncepționale (e drept, cele care mă interesau pe mine) și riscul presupus crescut de cancer de sân. Sigur că nu sunt ginecolog, mă sfătuiesc, în schimb, cu al meu și, echipată cu scepticismul uneori exagerat (după ce am crescut cu părinți exagerat de sceptici, uneori – of), am mers ulterior și pe net, să văd ce mai zic ȘI alți ginecologi persoane publice, ce jurnale urmăresc ei șamd. (aici n-am ajuns așa, sincer vorbind, mă așteptam să fie doar un articol de presă cu informații false, asta fiindcă pare că a crescut numărul acelora – m-am înșelat și bine că asta a fost)
Nu am decât un lucru de comentat (întrebat, dacă e un ginecolog în spatele textului – atunci m-ar interesa de unde vine informația și de ce nu e publică) și acela ar fi despre punctul 7. Dacă nu e ceva avizat, mi se pare că ar putea primi o mică adăugire: o îndemnare a cititorului spre a întreba pe cineva specializat. Din ce am prins eu, într-adevăr, un dezechilibru (în produsul farmaceutic) între hormoni (estrogen, progesteron) ar putea fi asociat cu riscul crescut pentru anumite tipuri de cancer, printre care și cel de sân și cred că aici era și cel de col uterin. Ori anticoncepționalele recomandate tocmai că trebuie să includă toți hormonii pe care teoretic îi perturbă și trebuie puși la loc. Riscul crește, aparent, cu cât o ții mult pe mai mult estrogen decât e cazul, fără a fi echilibrat cum trebuie. Asta sigur că verifici cu medicul tău ginecolog, îți explică rolul lor dacă întrebi, cantități, mod de administrare, faza de placebo, efecte, orice. Mai mult, utilizarea anticoncepționalelor ar putea chiar scădea riscul pentru alte forme de cancer – localizate în alte părți. Până la urmă, poți calcula, magic, că ieși pe zero, dacă am gândi așa lucrurile… Sigur că nu e așa în viață, haha, peste tot sunt riscuri. E alegerea fiecăruia, alegere care trebuie să fie informată, sau, sigur, așa ar fi ideal, dar dacă îndemni doar la evitarea anticoncepționalelor, fără o astfel de paranteză, mi se pare nedrept. Doer, doer, sure, dar dacă e adoptată și poziția de speaker… 🙂
Nu știu unde aș primi răspuns (sau dacă, în funcție de timp, chef, dacă se simte nevoia, bineînțeles) – cred că pe mail? Mi l-am scris mai sus. Oricum, ce aveam de adăugat am scris.
Pe internet găsești și o sumedenie de bazaconii pe tema asta (de la americanii exagerat de pro-life, mai nou, de exemplu, care mint pur și simplu – ascund surse, împrăștie doar dezavantajele folosirii anticoncepționalelor… Parcă găsesc alte informații cu totul dacă dau un google în germană, așa de curiozitate, să văd ce se învârte în mass-media și unde s-ar putea duce ăștia speriați de specialiști… în fine). În așa context, cu atât mai mult mi s-a părut ok să scriu asta aici. Sper să nu fie luat în nume de rău căci nu aceea a fost intenția. Multă sănătate și felicitări pentru advocacy!