Coronavirus vs. căpușe – o parte dintre români au decis să se izoleze, ceea ce este extraordinar. Unii la domiciliu, alții evitând locurile aglomerate și ieșind, controlat și precaut, în locuri pustii.

Dacă faci parte din categoria celor care s-au „refugiat” la țară sau care fug din când în când la pădure, ai mare grijă la căpușe, pentru că sunt raportate din ce în ce mai multe mușcături, mai ales la copii.

Căpușele sunt foarte mici. Când sunt lihnite de foame, sunt cât un vârf de pix. Se măresc și devin clar vizibile când se umflă cu sânge, așa că trebuie să vă verificați foarte bine, după ce reveniți de la iarbă verde.

Sunt mai multe metode de a scoate căpușele pe Internet. Inclusiv video-uri pe Youtube, însă singura metodă recomandată și cu adevărat eficientă este mersul de urgență la camera de gardă a unui spital de stat.
NU trageți singuri de căpușele bine înfipte! În procesul lor de autoapărare, vor scuipa în sângele pacientului conținutul stomacului, cu tot cu potențialele virusuri.

Muscătura de căpușă nu este, în sine, atât de periculoasă. Bolile pe care acestea le pot transmite, însă, sunt: boala Lyme, febră hemoragică, encefalită de căpușă.

În anumite situații, MEDICUL poate recomanda și antibiotic. Nu luați și mai ales nu dați copiiilor antibiotic preventiv.

Cum vă puteți proteja de căpușe? Simplu: spray împotriva căpușelor, pantaloni și bluze cu mâneci lungi și duș, după plimbare – preferabil și pe cap – cu inspectarea vizuală a corpului.

Oricum, dacă ar fi să alegem între cele două, eu clar m-aș lupta cu căpușele, mai degrabă decât cu Covid19…