În pandemie s-a discutat mult despre mască și dacă ajută sau nu. Mesajele au fost, de multe ori, neclare sau, mai rău, contradictorii. Începând cu Organizația Mondială a Sănătății și terminând cu ai noștri, ca brazii… 🤦‍♂️

Foarte des ne-am judecat și ne-am înjurat între noi – ba „spălați pe creier”, ba „Covidioți”. Asta arată și ce fel de oameni suntem, dacă e să fim sinceri, dar și câtă coerență au avut autoritățile în comunicare.
Acum, după experiența asta lungă și neplăcută, cred că putem trage cu toții niște concluzii și putem lua niște decizii individuale.

Concluzia cu care am rămas eu după experiența asta este că masca îi protejează pe ceilalți, în primul rând, pentru că limitează sau oprește (aproape) complet răspândirea virusului/bacteriilor cu care te-ai pricopsit tu.

Ar fi minunat să începem să o folosim, de la primele semne de răceală/viroză/gripă, atât noi cât și copiii, în spațiile închise, inclusiv în mijloacele de transport în comun.

Ce NU face masca:

  • nu ne omoară ☠
  • nu ne sufocă 👻 (nu, nici pe copii; în lipsa unei afecțiuni și a unei recomandări medicale în acest sens, senzația de sufocare e doar autosugestie și tot așa se și „tratează”)
  • nu ne protejează 100% dar ne ajută, mai ales că atunci când suntem bolnavi și sistemul imunitar nu funcționează la capacitate optimă, devenim susceptibili la alte infecții suplimentare
  • nu îi protejează 100% pe ceilalți, dar scade enorm riscul de a contacta o afecțiune de la cineva care o poartă

Ce face masca:

  • ne ajută să fim oameni și să arătăm că ne pasă
  • ne protejează și pe noi, dar mai ales pe ceilalți
  • ne ajută să ne recunoaștem între noi, ăștia cărora ne pasă (da, este o virtute, nu aroganță)
  • transmite un mesaj puternic de normalitate, atunci când este purtată – Nu ești singurul „nebun” care o poartă când este bolnav și, posibil, contagios
  • ne dă un aspect de medici/asistente🙂; ei/ele o poartă zilnic, ore întregi, și nu s-au înregistrat cazuri de deces, sufocare sau scădere de stimă de sine în rândul cadrelor medicale 😎

Ideea articolului mi-a venit de la postarea lui Cosmin și, dacă mesajul ajunge și la autorități, ar fi extraordinară o campanie de informare de tipul „mesaj de interes public„, pentru că încă avem multe de învățat și despre prevenție, dar și despre empatie și grija pentru ceilalți.

Dacă vrei să primesti pe email cele mai noi articole publicate

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Dacă vrei să primesti pe email cele mai noi articole publicate

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.