România va intra în stare de urgență de luni, pentru ca autoritățile să poată lupta mai eficient cu pandemia de Coronavirus / Covid19.

De ce avem nevoie de stare de urgență?

În al doilea rând – pentru că este cel mai firesc lucru de făcut într-o astfel de situație.

În primul rând – pentru că românul nu știe altfel. Educația trebuie făcută cu forța. Românul trebuie să învețe pe pielea lui. Avem atâtea proverbe și expresii care să ne ofere justificări pentru lipsa de educație, de cultură și, mai ales, de păsare, că n-avem ce face cu ele.

Ne-am izolat (ca proștii panicați aiurea, da, da, știm, lăsați) deja de 4 zile la domiciliu. Pentru protecția noastră dar și pentru a nu le da medicilor și mai mult de muncă #stamacasa. Ne-am aprovizionat cu cele necesare luni și marți. Ieri și azi ne-au ajutat cu ce mai aveam nevoie prietenii și voluntarii de la Cumpărături la ușa ta, pentru a nu trebui să ieșim din izolare.

În seara asta am ieșit pentru prima oară din casă, până în fața blocului, ca să iau pungile cu cumpărături de la prietenii noștri. Mi-am pus un pulover pe care l-am băgat la spălat după ce m-am întors, mască pe față și mănuși de cauciuc și am ieșit din casă.

Ghena este înfundată și gunoiul deja s-a adunat destul de mult. Nimănui nu-i pasă.

În scară pute și nu se simte niciun fel de miros de dezinfectant. În lift pute la fel de tare. Mânerele și butoanele sunt murdare. Ușile la fel.

Înaintea mea a ieșit un tânăr foarte parfumat, care mergea în pas alert, probabil spre o petrecere, ceva. Fără nicio măsură de protecție pentru infecție – deși sper că măcar prezervativ și-a luat la el.

La scurt timp după mine urcă vecina de deasupra, cu o pungă de cumpărături. Tot tânără, tot fără griji și măsuri de protecție împotriva Coronavirus.

Afară plouă dar chiar și așa sunt două grupulețe de câte 4-5 oameni care stau la povești și/sau bere, ca și când nimic nu se întâmplă. Eu sunt singurul tembel cu mască pe gură din cartier.

Exact la acea oră, Iohannis anunța că România va intra în stare de urgență de luni.

În paralel, Facebook-ul a explodat și s-a împărțit, ca de obicei, în două: de ce se grăbește președintele cu starea de urgență? huo!!! – respectiv – de ce trebuie să aștepte președintele cu starea de urgență până luni?!? huo!!!

E trist să știm că în ’89 s-a murit pentru democrație și libertate, dar noi, 30 de ani mai târziu, să cerem să fim educați tot cu forța…

Hai, să fim sănătoși măcar!

Dacă vrei să primesti pe email cele mai noi articole publicate

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Dacă vrei să primesti pe email cele mai noi articole publicate

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.