Pentru că informațiile legate de donarea de sânge sunt multe și utile, am început o mini-serie pe această temă. Acesta este primul articol, în care voi descrie, pas cu pas, desfășurarea procesului de donare.

Sunt voluntar la Centrul de Transfuzii Sanguine din București și, în această calitate, am observat fluxul pe care donatorii trebuie să îl parcurgă odată ajunși acolo. Am încredere că, dacă mai mulți donatori ar ști la ce să se aștepte, timpul ar trece mult mai ușor, și atmosfera ar fi mai relaxată 🙂

  • Ajungi la C.T.S., iei un bon de ordine, completezi un chestionar, te prezinți la Recepție cu actul de identitate, chestionarul completat și carnetul de donator. Dacă ești la prima donare, vei primi atunci unul.
  • Urci la etajul 1 și mergi la cabinetul la care ai fost repartizat. Acolo ești consultat de un medic, ți se ia tensiunea și răspunzi la câteva întrebări medicale, pentru ca medicul să se asigure că donarea de sânge nu prezintă niciun risc, nici pentru primitor, nici pentru donator 🩸
Dacă ai mai donat în ultimele 6 luni, este posibil să fii trimis direct la cabinetul 3, deci sari peste primul pas.
  • Mergi la cabinetul 3, pentru recoltarea unei probe de sânge, din deget, pentru determinarea grupei sanguine și a Rh-ului, plus hemoglobină și glicemie.
  • Revii la cabinetul medical în care ai fost consultat inițial, cu rezultatele analizelor, pentru ca medicul să îți dea acordul de a dona.

IMPORTANT: Când revii, anunți ceilalți donatori că ai fost la cabinetul 3 și mai ai nevoie doar de viza finală a medicului, care durează 1 minut sau mai puțin, și intri în fața cozii, nu stai din nou la rând. (dacă nu ai fost întâi la medic, ci ai fost direct la cab. 3, nu mai intri în față, stai, cumințel, la rând 😄)

TOT IMPORTANT: Dacă hemoglobina este mai mică decât minimul legal, nu vei putea dona, dar doar medicul te poate informa despre asta, nu și asistentele de la cabinetul 3. Acesta este și unul dintre motivele pentru care cei care au fost la medic, apoi la analize, revin la medic cu prioritate, nu mai stau la coadă.

  • Urci la etajul 2, la Secretariat, unde înmânezi fișa medicală, apoi aștepți să fii strigat pentru recoltare.
  • Ultimul pas: intri în sala de recoltare, cu actul de identitate, și donezi cei 450ml de viață lichidă ❤️
  • Pasul BONUS: după donare, mergi la casierie și îți ridici, după caz, tichetele cadou, adeverința pentru ziua liberă de la serviciu/scutirea pentru elevi & studenți și reducerea de 50%, timp de o lună, pentru transportul în comun (Metrou & STB) – la cerere.
    După donarea de sânge poți accesa ONLINE și rezultatele celorlalte analize care se fac în etapa a doua: boli hepatice (ALT/GPT), hepatita C (Ag/Ac anti-HCV), hepatita B (Ag HBs), leucemie cu celule T (Ac. anti HTLV I/II), sifilis (Serologia sifilisului), HIV (Ag/Ac anti-HIV I/II).

IMPORTANT: Dacă ți-ai făcut programare pentru donarea de sânge prin Donorium, ai prioritate la consultație, adică, după ce anunți asta, poți intra în fața cozii. Dacă nu ai instalat aplicația încă, atunci când o faci introdu codul meu – UYXVZC_0c – și hai să ne creștem „armata” de donatori 🤗


De reținut:

  1. Pentru donarea de sânge primești o zi de concediu/scutire medicală (dacă nu ești respins la donare, pe motive medicale). Așa că ia-ți mai mult timp pentru asta, nu doar o oră, și nu te frustra dacă sunt cozi sau durează mult. Ești acolo pentru a ajuta, la fel ca toți ceilalți ❤️
  2. Și la CTS sunt lucruri de îmbunătățit, ca peste tot. Dacă simți să dai un feedback despre ceva ce crezi că ar putea merge mai bine, fă-o, civilizat, nu îți vărsa nervii pe oamenii angajați acolo. Suntem cu toții în aceeași barcă ❤️
  3. Programul obișnuit de lucru este 07:30 – 13:30, de luni până vineri. Teroretic, dacă vii să donezi după ora 10-11, ai șanse mari să termini mai repede, pentru că dimineața vin cei mai mulți donatori deodată.

Toată această mini-serie de articole are ca unic scop explicarea unor etape și răspunsul la întrebările donatorilor. Ajută mult să îmi spuneți, în comentarii, ce întrebări, nelămuriri, curiozități aveți, ca să le putem clarifica pe toate.