Astăzi dimineață am oprit în trafic lângă o mașină care avea toate geamurile aburite complet, iar doamna de la volan se chinuia, fără succes, să le șteargă.
I-am făcut semn să deschidă geamul și i-am spus:
– Porniți aerul condiționat și se vor dezaburi singure.
– Pe aer rece?!? (era cu copilul în mașină)
– Nu 🙂 Pe aceeași temperatură pe care aveți acum ventilația, dar activați și A/C.
La următorul semafor s-a oprit în dreptul meu și mi-a mulțumit, victorioasă 🙂
Atunci mi-am dat seama că anumite lucruri pe care le știu sau care mi se par simple, nu-s cunoscute de toată lumea.
Așa că m-am gândit să pun laolaltă o listă cu sfaturi pe care le-am primit și eu sau pe care le-am învățat de nevoie, pentru că iarna chiar nu-i ca vara, nici din perspectiva condusului 🙂
- Folosește cauciucuri de iarnă sau all season, indiferent cât de bine/prudent/încet/doar în oraș conduci. Sunt singurele care au aderența necesară pentru a opri mașina în siguranță la temperaturi scăzute. Anvelopele de vară sunt făcute dintr-un alt tip de cauciuc decât cele de iarnă, care se întărește la temperaturi scăzute și alunecă precum o sanie.
- Golește recipientul cu lichid de parbriz de vară și înlocuiește-l cu cel de iarnă. Cel de vară va îngheța și îți va fi imposibil să cureți parbrizul până când nu se dezgheață. Bonus, dacă rezervorul este plin, ai toate șansele să ți se crape.
- Folosește aerul condiționat, la aceeași temperatură la care folosești ventilația, pentru a dezaburi geamurile (pe interior). Nu trebuie să-l ții pornit mereu, dar îl poți folosi când ai nevoie de el. Recircularea aerului aburește mult mai tare geamurile decât ventilația. A/C salvează situația 🙂
- Spală mașina des, cel puțin la exterior. Sarea și soluțiile pentru deszăpezire atacă lacul/vopseaua mașinii. Cu cât le dai mai repede jos de pe vopsea, cu atât mai bine.
- Covorașele din cauciuc și o tavă din plastic/cauciuc pentru portbagaj fac minuni, spre deosebire de preșurile din frumoasa mochetă de vară. Iarna se îmbibă cu apă și noroi, arată urât, miroase urât și contribuie la aburirea geamurilor, prin evaporarea apei. Nu vrei asta. Iarna treci pe gume 🙂
- Fă o verificare tehnică a mașinii. Dacă nu te duci la service, așa cum e indicat, măcar roagă un prieten care se mai pricepe să verifice, sumar: bateria, luminile (mai ales cele de pe spate, că pe alea din față le vezi și tu 🙂 ), nivelul de antigel, nivelul de ulei de motor etc.
- Ține câteva lucruri în portbagaj, pentru că, în general, apare nevoia de ele fix în cele mai proaste momente sau în cele mai izolate locuri: cablu de remorcare, cabluri pentru curent, racletă, perie, lopată mică
Cam atât mi-a venit acum în minte. Dacă mai știți lucruri utile pentru condusul pe timp de iarnă, lăsați-le într-un comentariu și le adaug listei.
Drumuri bune și fără incidente, colegutsii 🙂
Image by senivpetro on Freepik
Povestioara ta mi-a adus aminte cum, pe o ploaie urata, o doamna din STB s-a plans soferului ca ii e frig (sau cald, nu mai stiu) si i-a cerut sa opreasca AC. Tot autobuzul s-a aburit instantaneu, toti dadeau din maini sa stearga geamurile, soferul nu mai prididea cu stersul, ba se si ridica din cand in cand sa stearga geamul indepartat ca sa poata vedea in oglinda laterala. A fost un haos dar si cativa care ne-am amuzat, satui de reclamagii si de soferi dornici sa le faca pe plac.
Karma is a beach :)))
Salve Andi. Îți mulțumesc că scrii mai des, te rog sa o faci minim o data pe zi 🙂
Ți-am scris demult, acum vreo 4 ani, și te întrebasem dacă vrei să păstrăm legătura, eu tocmai făcusem un transplant pt a-mi trata limfomul de care sufeream atunci. Ți-ai cerut scuze și ai zis că nu vrei să discuți cu nimeni, că nu te poți încărca și cu suferințele altora. Te-am înțeles perfect, no hard feelings whatsoever.
Timpul a trecut, fizic sunt ok acum, dar tarele psihice au rămas. Faptul că tu scrii și că văd că ești acolo îmi dă curaj să sper la viitor. Au fost niște luni in vara în care nu ai postat nimic și asta m-a deprimat foarte tare.
Mulțumesc și sănătate.
Salutare
Mă bucur tare că ești bine! Mulțumesc mult pentru gânduri și pentru cuvintele frumoase, mă onorează.
Am avut perioadele mele negre tare, din care, din fericire, am ieșit, cu mult ajutor.
Sănătate multă!