Scintigrafia osoasă este o investigație imagistică utilă în depistarea cancerului osos sau a metastazelor osoase (și nu numai). Este o investigație vitală pentru pancienții oncologici.
Scanarea propriu-zisă se face după ce se administrează, intravenos, un produs radioactiv, într-o doză calculată în funcție de vârstă și greutate.
Deși peste tot scrie despre cum să te pregătești pentru scintigrafia osoasă, eu nu am găsit scrisă o informație extrem de importantă, pe care am aflat-o ulterior și pe care vreau să o las scrisă, ca să-i ajute și pe alții.
După scintigrafia osoasă, ești „radioactiv” și este foarte important să nu te apropii la mai puțin de câțiva metri de copii sau de femei gravide. Mai mult, ideal este să te izolezi și să nu locuiești în aceeași casă cu cei de mai sus. Să nu folosești aceeași toaletă, bucătărie etc.
Asta se cam știe.
Ce nu prea se știe, este perioada în care trebuie să te izolezi de aceștia. Cei de la Sanador mi-au spus că 3 zile. Alți medici mi-au spus că doar 1 zi este suficient. Medicul meu oncolog mi-a spus 24-48h
Eu mă voi izola 2 zile, ca să fiu sigur, iar în a treia voi păstra o distanță mai mare față de copii și nu vom folosi aceeași toaletă.
În cele 1-3 zile este important să bem cât mai multe lichide, pentru a elimina substanța radioactivă. Ajută și să facem 2-3 dușuri pe zi, din același motiv.
Scintigrafia osoasă poate costa de la 550-600 lei până spre 1.000 lei, în funcție de clinica unde o faci și de numărul de pacienți din acea zi. Costul substanței radioactive se împarte la numărul de pacienți; dacă ești singurul din ziua respectivă, plătești tot flaconul.
Este important de știut că, în limita fondurilor de la stat, scintigrafia osoasă poate fi făcută și gratuit, cu trimitere de la medicul specialist.
foto: Sanador
1 comentariu