Știm cu toții realitatea dar și speculațiile care vizează sistemul medical românesc și accesul pacientului român la servicii medicale decente. Să trecem peste ele, că ne-am plâns destul. E timpul să facem ceva în legătură cu asta.

Cum să fentezi sistemul medical, făcut parcă să te descurajeze să-l accesezi? Accesându-l!

Prevenția este un concept care, în România, stârnește fie amuzament, fie nedumerire, iar noi ne complăcem și ne împăcăm cu ideea că – asta e – ce putem face?

„Românul merge la medic doar când e în genunchi, când nu mai poate respira, când îi bubuie o arteră în cap”, spunea deunăzi un amic, și sunt complet de acord cu el.

Pe de altă parte, sunt medici care te ceartă că prea te arunci la analize/teste și le mai vrei și decontate. Sunt și prietenii tăi care te numesc, râzând, ipohondru și, desigur, ești tu, care îți spui mereu că ești bine, că n-ai nimic, că ție nu ți se poate întâmpla.

Sunt multe motive pentru care nu mergem la medic și nu ne facem analize sau investigații preventiv: lipsa banilor, a accesului la medici, a timpului, și așa mai departe, însă nu despre asta vreau să vorbim, ci despre ce putem face.

Primul pas: înscrie-te la un medic de familie cu care să poți comunica și la care să ai acces. Ca român, asigurat în sistemul public de sănătate, ai acces gratuit la un medic de familie și ai libertatea să te muți oricând la un alt medic de familie, dacă nu ești pe aceeași lungime de undă cu cel la care ești înscris acum. Nu sta fără medic de familie sau la un medic cu care nu poți comunica.

  • cum găsești un medic de familie cu care să rezonezi? întrebi pe Facebook, întrebi vecinii, întrebi prietenii, întrebi alți medici
  • este obligatoriu ca medicul de familie să fie în zona în care locuiești? nu, dar e preferabil, pentru un acces facil
  • trebuie ca orice consult/analiză/test să treacă pe la medicul de familie înainte? nu, dar este, de asemenea, preferabil, pentru ca cineva să aibă o imagine completă a istoricului tău medical
Următorul pas: ocupă-te TU, că e sănătatea ta în joc!

Mergi la medic, descrie simptomele, roagă-l să-ți recomande analize/investigații/proceduri pe care le consideră relevante, fie pentru a confirma o suspiciune, fie doar pentru a o elimina.

Dacă nu îți permiți să plătești pentru ele, soliciți trimiteri cu decontare integrală, la fel ca majoritatea oamenilor din țara asta, și aștepți. Sunt foarte mulți oameni, puține fonduri, și se termină repede. În general, în primele zile ale lunii, din păcate (ieri și azi am văzut mai multe cozi de 10-15 persoane în fața unor clinici/laboratoare medicale care fac analize/investigații decontate de CAS).

Sistemul medical e defect. E mai bolnav decât noi. Știam asta. Nu suntem mulțumiți, nu suntem de acord, dar trebuie să acceptăm și să ne urmărim obiectivul: să rămânem în viață și, preferabil, sănătoși.

În etapa asta, dacă nu ne convine să așteptăm sau să aflăm că s-au terminat fondurile chiar înaintea noastră, fie plătim, fie mai așteptăm o lună, din păcate. E urât, e trist, e grav, dar este tot ce putem face.

Dacă aici se rupe filmul și frustrați, nervoși, supărați, ne așezăm pe picioarele dinapoi și nu mai dăm pe la medic cu anii, sistemul nu va suferi. Nici medicul. Ci tot noi.
Așa că mai tragem o gură mare de aer în piept, mai sunăm un prieten, mai insistăm la medic, mai încercăm să facem rost de bani sau mai așteptăm puțin. Dar nu renunțăm!

Câteva exemple de analize și investigații care se pot face gratuit, fiind decontate în baza unei trimiteri de la medicul specialist, la care ajungem după medicul de familie:

analize de sânge/urină/scaun, ecografie, radiografie, scintigrafie, CT, RMN, endoscopie, colonoscopie și lista este mai lungă.

Mai mult, ocazional sunt programe de monitorizare gratuită, inclusiv la privat: screening pentru multe tipuri de cancer, de la colon, la sân, col uterin și melanom, Babeș-Papanicolau pentru femei, cardiologic, SARS-CoV-2 și multe altele, disponibile la distanță de un Google Search.

După o experiență medicală neplăcută sau îndoielnică, cereți o a doua opinie medicală. Este dreptul vostru! Da, firește că asta poate însemna un nou rând de cozi și așteptare, dar sănătatea este perisabilă și, odată alterată, foarte rar mai putem recupera ceva din ea.

Prevenția se poate face doar înainte de a ne îmbolnăvi. Și are un rol extrem de important în longevitatea și starea noastră de sănătate. Și, oricât de mult nu ne-ar conveni asta, este responsabilitatea noastră, nu a celor din jur și, cu siguranță, nu a sistemului.

Și dacă prin încăpățânare și determinarea de a reuși vom fenta sistemul medical, făcut parcă pentru a ne descuraja să-l accesăm, atunci așa să fie!

Dar nu renunțați la sănătatea voastră sau la a celor dragi, doar pentru că sistemul e bolnav. Aveți grijă de voi!

Dacă vrei să primesti pe email cele mai noi articole publicate

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Dacă vrei să primesti pe email cele mai noi articole publicate

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.