Știu că cei mai mulți încă sunteți tineri (sau așa credeți 😜) și că pensia pare ceva îndepărtat, însă realitatea este „puțin” diferită…

Din păcate se vorbește despre pensie doar ca ceva ce se întâmplă, de la sine, peste mulți, mulți ani, și asta doar pentru cei care o vor mai prinde, dată fiind vârsta de pensionare în continuă creștere.

Realitatea este că, și la noi, la fel ca în majoritatea țărilor dezvoltate și civilizate, „pensia” începe de pe la 18 ani, odată cu primul loc de muncă. Atunci încep, în paralel, contribuțiile la Pilonul I – pensia de stat, și la Pilonul II – pensia privată obligatorie. Cei mai înțelepți dintre noi aderă, tot atunci, voluntar, și la Pilonul III – pensia privată facultativă – dar, despre asta și despre alte instrumente de investiție/economisire și decizii înțelepte, în episodul viitor 🙂

Pentru că reținerile din salariul brut se fac de către angajator și nu „le vedem”, s-a creat falsa impresie că banii respectivi (25% CAS) sunt sarcina, obligația și responsabilitatea angajatorului, ceea ce este fundamental greșit, dacă nu ținem neapărat să avem nevoie de ajutorul copiilor și al rudelor până la finalul vieții.

Contribuțiile noastre la Pilonul I (21,25%) și la Pilonul II (3,75%) sunt direct proporționale cu salariul brut din contractul de muncă și nu pot fi influențate de noi decât în două scenarii: pozitiv – când ne creștem venitul brut sau negativ – când ne scade sau acceptăm tot felul de scheme care implică salariul minim pe contractul de muncă + bani la negru, în diverse forme.

Pensia de stat – Pilonul I – se calculează după o formulă complexă, însă este o diferență enormă (>40%) între venitul ca salariat și pensia de proaspăt pensionar.
La Pilonul II contribuțiile noastre reprezintă cam 2/3 din valoarea contului, iar 1/3 este randamentul investițional generat de administratorii de pensii. (sursă: APAPR)

În prezent, niciunul dintre cei trei piloni de pensie nu este sustenabil individual, însă un pensionar poate ajunge să fie fericit (financiar, cel puțin) cu o pensie cumulată din Pilonii I, II & III (dacă îi are).

De câțiva ani, prin bunăvoința politicienilor noștri, ~750.000 de români din trei sectoare de activitate: construcții (2019), agricultură și industria alimentară (2022) au rămas fără contribuțiile la Pilonul II. Din 2024, pentru (cel puțin) următorii 5 ani, alți ~200.000 de ITiști vor rămâne și ei fără Pilonul II. Totul în numele economiilor, eficientizărilor fiscale și al facilităților fiscale… Nu neapărat naționalizare, că a sărit societatea civilă în sus, da’ ceva care să placă la (aproape) toată lumea.

„Scutirea” de la plata contribuției către Pilonul II aduce o creștere la salariul net, imediat – acela care se cheltuie, de multe ori, înainte de a fi încasat – dar sărăcește angajatul de o contribuție semnificativă la viitoarea lui pensie: 17% în cazul ITiștilor, respectiv 30% în cazul celor din construcții (sursa: APAPR).
Pensia aceea de care nu îi pasă acum, preocupat de carieră, copii, credite, cheltuieli etc., dar care va durea tare mai târziu, când nu va mai avea cum să compenseze această pierdere cumulată pe 20-30-40 de ani.

Un calcul realizat de Deloitte arată că, dintr-un salariu de 14.000 de lei brut, un angajat în IT ar mai rămâne în mână, după aplicarea noilor prevederi, cu 9.350 de lei – față de 9.100 de lei, cât avea până în prezent. Dacă ar opta pentru plata contribuției la Pilonul II, ar mai rămâne cu 8.840 de lei – hotnews.ro

Ce opțiuni au acești angajați? Să opteze, voluntar, pentru Pilonul II, printr-o cerere de „opt-in” făcută către angajator. În felul acesta își pot salva o parte din viitorul financiar de la vârsta pensionării.
Dar, până la urmă, care-i aventajul acestor pensii private? Păi…

Fondurile de pensii private au bătut inflaţia cu aproape 10 puncte procentuale în ultimul an: randament mediu de 18% faţă de o inflaţie de 8,8% în septembrie. (zf.ro)

De la 1 ianuarie 2024, contribuția la Pilonul II se va majora la 4,75% din salariu, în timp ce la Pilonul I va mai merge 20,25% din salariu, deci miza este acum cu atât mai mare și sper ca un număr cât mai serios de angajați să opteze voluntar pentru a-și păstra contribuția la Pilonul II.

Guvernul dă acum ceva în plus la salariul net cu promisiunea tăierii garantate a pensiei, mai târziu, pentru un milion de salariați.

Mihai Bobocea – APAPR

Dacă nu știi unde ai contul de Pilonul II, poți afla AICI.

Eu lucrez în domeniul pensiilor private din 2008, iar articolul acesta se bazează pe informațiile publice existente până astăzi și pe experiența acumulată în cei 15 ani de activitate.
Dacă aveți curiozități, întrebări sau nelămuriri, lăsați-le în comentarii și le putem discuta, pe fiecare în parte.