În articolele anterioare mă plângeam că nutriția oncologică este ceva încă necunoscut în România. De asemenea, experiențele mele cu medici din afara țării, mi-au relevat că nici în țările mai dezvoltate lucrurile nu sunt mai clare.
De la Viena am primit o foaie A4 cu câteva rânduri de recomandări generale, de tipul – consumați fructe și legume 🙂

Se presupune mult, se fac multe analogii și se merge pe ghicite. Am fost la mulți medici, de la gastroenterologi și interniști, până la nutriționiști și dieteticieni. Am ascultat multe păreri și mi-am notat lucrurile pe care le-am considerat relevante. În afara generalităților, puține informații au fost repetate de mai mulți medici. În cea mai mare parte, fiecare avea propria viziune, propriile teorii, iar eu, ca pacient, trebuia să decid ce sfaturi să urmez și pe care să le ignor.

Cea mai șocantă discuție am avut-o cu un medic care mi-a spus că „ultimul trend” este eliminarea completă a alimentelor albe. Complet. Tot ce e alb, de la lactate, la orez și paste. Desigur, doar „dacă vrei să trăiești”! :))))))))))))))))) (c’mon, f*ck off!)

Perioadele de după diagnostic, post-operatorie, pre-chimioterapie și post-chimioterapie au fost un calvar pentru mine, din punct de vedere al nutriției.

Acum două zile mi-a scris prietena și navigatorul meu oncologic, Alina Comănescu – „Vezi că a postat dr. Irina Mateieș despre nutriția oncologică în cancerul colorectal”.

WOW, super. Încă un medic de care nu am auzit până acum, încă material „senzațional” despre nutriția oncologică, am cârcotit, în gând… Mbine, o să caut. Nu știu cine este doamna doctor.
Astăzi mi-am făcut timp și am văzut materialul pe care l-a postat pe YouTube.

WOW! Pur și simplu, WOW! (fără sarcasm, de data asta)

M-am uitat la el pe nerăsuflate și, din 16 minute de video, mi-am notat 3 pagini de informații utile. Vă recomand să vedeți filmulețul, să le vedeți și pe celelalte și să vă abonați la canalul doamnei doctor, indiferent că sunteți bolnavi sau nu.

Știam deja o mare parte din informații. Pe unele le-am și scris aici, acum un an și jumătate, însă fără să le am într-un context mai larg, fără o corelație între ele, fără explicații și suficiente răspunsuri la eterna întrebare – De ce?!?

Ce a reușit această doamnă doctor să facă într-un filmuleț de doar 16 minute este absolut fabulos, atât din punct de vedere al cantității de informații relevante, cât și al modalității de transmitere a informației, către publicul larg.

Așa că, pentru prima oară, vă recomand ce nu v-am cerut nici pentru mine – Like, Share & Subscribe la canalul de YouTube al doamnei dr. Irina Mateieș

Este din Cluj (coincidență? nu cred 🙂 ), medic primar de medicină de familie și nutriționist, specializată în nutriție oncologică, domeniu în care lucrează de peste 6 ani.

sursă foto: freepik.com

Dacă vrei să primesti pe email cele mai noi articole publicate

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Dacă vrei să primesti pe email cele mai noi articole publicate

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.