Bucureștiul este plin de parcagii ilegali, care se proptesc în fața mașinii și îți cer bani pentru a te lăsa să parchezi. Toată lumea știe asta, nimeni nu face nimic. Unii pentru că nu vor, alții pentru că nu pot. Așa că fiecare se descurcă cum poate.

Luni am fost la spital și am vrut să parchez pe stradă, pe un loc liber între două mașini. De nicăieri a răsărit un tânăr care îmi făcea semne disperate să mă ajute să parchez.
I-am făcut un semn, discret, să-și vadă de treabă, că mă descurc dar a venit la geam și mi-a cerut bani. Pentru ce? Nici el nu știa sigur, dar îi voia.

L-am trimis la plimbare, așa că el i-a făcut semn altuia, care a mai venit cu încă doi. Nu mi-au zis nimic, doar șușoteau între ei. Nu au făcut nimic. Doar au încercuit, amenințător, mașina. Le-am făcut o poză și am plecat. Probabil femeile surprinse în astfel de ipostaze nu sunt la fel de confortabile să refuze să plătească.

Marți erau tot acolo, așa că am sunat la Poliția Locală Sector 1. Discuția cu dispecerul a fost foarte amiabilă dar halucinantă.

Poliția știe despre acei parcagii. Și despre șefii lor. Pe unii îi cunosc chiar după nume. Dar nu au ce să le facă. Nu au un cadru legal care să le permită să ne scape de ei. Sau, cel puțin, așa mi-a spus.

Polițiștii vin (la sesizări), îi identifică, îi legitimează, le dau o amendă (pe care nu o plătesc niciodată), apoi pleacă și îi lasă în pace. Parcagii nu mai locuiesc de ani de zile la adresa din buletin, nu au conturi bancare și nu au nimic pe numele lor, așa că nu au ce să le facă. Se descurcă.

Astăzi toată treaba de mai sus s-a desfășurat chiar sub ochii mei. Parcagiul adolescent făcea un ban „cinstit”, Poliția a venit și l-a legitimat. Parcagiul a dat un telefon scurt, apoi a intrat într-un magazin pentru a-și lua un energizant, după care i-a cerut o țigară unui cetățean pe care „îl parcase mai devreme”, apoi un foc, de la alt om, după care s-a dus și a semnat procesul verbal de amendă sau ce-o fi fost. Totul extrem de natural și de relaxant.

Polițiștii de la Locală au luat procesul verbal și au plecat iar parcagiul a continuat, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Doar o altă zi la „birou”.

Între timp, într-o altă parte a Sectorului 1, se întâmplă asta: https://arhiblog.ro/autoritatile-lucreaza-cetatean/

Statul ăsta chiar pare că-și urăște cetățenii.

Dacă vrei să primesti pe email cele mai noi articole publicate

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Dacă vrei să primesti pe email cele mai noi articole publicate

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.