Bună, Andi! Ma gândesc de ceva timp să îți scriu, însă astăzi m-am hotărât să o fac. Nu ne cunoaștem, însă așa cum se întâmplă în viață, povestea ta a avut un ecou în mine. Sunt Diana, am 36 de ani.

Anul trecut am descoperit întâmplător pagina ta de Facebook și apoi blog-ul. Și după aceea, m-am gândit la asta săptămâni întregi. Încă din adolescență sunt destul de atentă cu sănătatea mea și îmi fac anual analize și controale de rutină. Ambii mei bunici materni au avut cancer de colon, așa că firesc am cerut părerea a doi medici gastroenterologi. Ambii mi-au spus același lucru. În lipsa oricărui simptom, cum era cazul meu și având în vedere ca bunicii au avut aceasta boală după 70 de ani, nu se impune colonoscopie, decât după 45 de ani.

Apoi am citit postările tale, iar senzația sâcâitoare pe care am avut-o săptămâni întregi nu îmi dădea pace. Așa că am decis să las și teama și rușinea la o parte și să mă programez la o colonoscopie. Și a fost realmente cea mai bună decizie din viața mea.
Pe colonul sigmoid avem un polip de 2 cm, care din fericire a fost scos endoscopic în timpul colonoscopiei și trimis la biopsie. Rezultatul: adenocarcinom în situ – doar câteva celule canceroase în vârful polipului, stadiul 0.

A mai fost nevoie de RMN și câteva analize de sânge, toate au ieșit bine. Colonoscopiile de 3 și 6 luni au fost foarte bune, urmează să o fac pe cea de 1 an și dacă este bună și aceasta, una pe an timp de 5 ani.
Deși toți cei apropiați au fost evident bulversați de toată situația, eu am ales să văd ,,norocul” extraordinar din toată povestea asta, faptul că am descoperit la timp.

Nu mai e nevoie să îți spun că toată perspectiva asupra vieții s-a schimbat complet și acum chiar trăiesc. Știu că poate pentru alții pare un clișeu, dar tu știi că așa este. Sigur ca sistemul medical este de speriat: de la biopsia întârziată o săptămână peste termenul de 3 săptămâni, de la faptul că, la fel ca tine, am văzut rezultatul pe aplicația medicală, de la medici fataliști (o să trăiți toată viața cu o sabie deasupra capului, odată pornit acest proces de modificare celulară, o să apară din nou nu neapărat tot la colon) la medici oncologi lipsiți de empatie (de ce-ați venit la mine, nu e chiar un cancer în adevăratul sens al cuvântului), și vorbim de medici exclusiv din sistemul privat.

Dar, una peste alta am întâlnit și profesioniști și aici ma refer la doamna doctor care a scos polipul endoscopic și astfel nu a fost nevoie de operație. Pentru că dacă ar fi fost nevoie, era necesar sa fie scos tot colonul stâng, polipul fiind într-o zonă cu mulți nervi și nu putea fi scos doar el.

Așadar, lucrurile au mers bine pentru mine și totul a început cu povestea ta.
Îți mulțumesc că ai ales să o scrii, să o împărtășești apropiaților, dar și necunoscuților. Mie, pur și simplu mi-a schimbat viața. Dacă nu aș fi citit povestea ta, sigur nu aș fi făcut colonoscopie până la apariția vreunui simptom.

Îmi doresc din suflet să fii bine! Ești un om foarte optimist și puternic și știu că asta ajută. Și de aceea am ales să îți scriu, ca să știi sigur că ai făcut un bine imens și altora.

Am câștigat timp pentru a fi alături de băiețelul meu de 4 ani, pentru care sunt lumea întreagă. Îți mulțumesc infinit! ❤️

Photo by Helena Lopes