Fiind tată nu de una, ci de două fete, interesele mele s-au diversificat enorm în ultimii ani, în direcții la care nu m-aș fi gândit vreodată… 🙂
Multe subiecte delicate sau despre care nu am auzit niciodată vorbindu-se, îmi atrag acum atenția și mă fac să vreau să aprofundez.

Ieri, de exemplu, la ședința cu părinții de la școala Ioanei, discuția a ajuns într-un punct în care am menționat „pubertatea precoce”, despre care citisem în urmă cu ceva timp.
Nu foarte mulți părinți păreau să fi auzit despre asta până atunci, așa că ăsta a fost un semn clar pentru mine că trebuie să scriu 🙂

Pubertatea precoce este ceva despre care părinții află de la medicul endocrinolog, de obicei, după ce efectele sunt deja vizibile.

Acum, când totul este la un click distanță, când accesul la medici și informații din surse de încredere sunt mai la îndemână decât oricând, putem să ne informăm, să ne educăm și să profităm de șansele pe care generațiile trecute nu le-au avut, mai ales în materie de înțelegere a transformărilor prin care trec copiii noștri, atât fizic dar și emoțional.
Nu spun să ne jucăm de-a medicii, ci doar să nu ne bazăm doar pe sistemul medical

Majoritatea informațiilor pe care le-am găsit pe Internet sunt tehnice sau medicale, ca de exemplu:

Declanșarea pubertății apare normal prin eliberarea GnRH (gonadotropin releasing hormon) de la nivelul hipotalamusului. Acesta stimulează hipofiza care elibereaza LH (hormon luteinizant) și FSH (hormon stimulant folicular).

🙂 așa că am pus întrebări suplimentare și iată ce am aflat:

Pubertatea apare, în mod normal, între 8 și 13 ani la fete, iar la băieți între 9 și 14 ani.
Pubertatea precoce apare înainte de 7-8 ani la fete, respectiv 8-9 ani la băieți și este încă relativ rară.

Semnele sunt aceleași, indiferent că pubertatea apare la timp sau precoce, și nu diferă mult între fete și băieți:
– la fete: creșterea sânilor, apariția părului pubian, acnee, îngrășarea părului și a tenului, creștere fizică accelerată, schimbări psiho-emoționale
– la băieți: creșterea penisului și a testiculelor, apariția părului pubian și a celui facial, acnee, îngrășarea părului și a tenului, creștere fizică accelerată, creșterea agresivității, îngroșarea vocii, schimbări psiho-emoționale

Pubertatea precoce se poate trata, la recomandarea medicului endocrinolog pediatru, pentru a preîntâmpina efectele ei negative, cum ar fi maturizarea prematură a oaselor și, ulterior, încetinirea creșterii în înălțime, respectiv complexe de inferioritate, anxietate, depresie.

Cauzele apariției pubertății precoce sunt multiple, de la factori genetici la nutriționali, însă cel mai des este întâlnită asocierea între pubertatea precoce și obezitate.

Copiii au nevoie să fie ajutați să-și gestioneze trăirile, emoțiile, schimbările fiziologice și psihologice.
Când trebuie să facă față venirii primului ciclu menstrual, schimbării mirosului de transpirație, primelor erecții sau ejaculări nocturne, mulți dintre copii sunt speriați de ce li se întâmplă și au tendința de a se ascunde și a nu ne spune prin ce trec.

Este foarte important pentru ei ca noi, părinții, să le fim alături atunci când se descoperă sexual.

Iar dacă toate astea se întâmplă precoce, șansele sunt ca ei să fie și mai puțin pregătiți și să aibă mai mare nevoie de susținerea noastră.

Nu voi intra în detaliile analizelor de laborator și examinărilor imagistice pentru diagnosticare, nici în soluțiile de tratament. Acestea sunt responsabilitatea medicilor și ei au și pregătirea necesară pentru a discuta despre ele.

Eu, însă, încurajez foarte tare atenția la semnele pe care copiii noștri le pot manifesta și inițiativa de a programa un consult medical atunci când apar suspiciuni.

Mai ales că, nu de puține ori, pubertatea precoce este chiar ea un simptom al unor alte afecțiuni mai grave.

Adoptarea unui stil de viață (cât se poate de) sănătos, atât din punct de vedere alimentar, cât și al activității fizice, contribuie foarte mult la dezvoltarea optimă a copiilor noștri și voi repeta asta la nesfârșit, cu riscul de a enerva câțiva părinți 🙂

Image by 8photo on Freepik

Dacă vrei să primesti pe email cele mai noi articole publicate

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Dacă vrei să primesti pe email cele mai noi articole publicate

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.