Una dintre cele mai importante recomandări pe care le-am primit după prima operație a fost să am o viață cât mai activă cu putință – și pentru a ajuta organismul să se refacă, dar și pentru a preveni și combate depresia.

Am urmat cu strictețe acea recomandare în perioada 2019 – 2022, și rezultatele au fost extraordinare.
Acum însă, depresia m-a transformat dintr-o persoană foarte activă, care mergea zilnic, participa la curse de alergat caritabile, mergea la sală, făcea ture de zeci de km cu bicicleta, într-o legumă de canapea.

Am pierdut masă musculară și am adăugat grăsime, atât din cauza sedentarismului, cât și din cauza mâncatului compulsiv – parțial din cauza depresiei, parțial din cauza unora dintre zecile de pastile pe care le iau.

Aveam nevoie să fac ceva în legătură cu asta, însă toate încercările mele de a mă repune în mișcare singur au eșuat răsunător, luni la rândul.

Simțeam că am nevoie de ajutor, mai mult decât disponibilitatea unor prieteni de a mă scoate la mers, dar nu mă simțeam în stare să mă reapuc de sală. Efectele secundare ale chimioterapiei îmi fac viața un calvar imprevizibil.

Vladimir mi-a recomandat să merg la Centrokinetic, cunoscându-i și știind că au nu doar specialiști foarte buni, dar și un program prin care susțin pacientele cu cancer mamar (latura mea feminină nu e chiar atât de dezvoltată, însă el avea în minte cancerul ca numitor comun 🙂 )

„Dacă ai trecut printr-o operație de mastectomie și te confrunți cu complicațiile elefantiazisului, poți beneficia GRATUIT de tratamentul de recuperare de la Centrokinetic.
În fiecare lună, primele 10 femei care își fac programare vor primi:
1 consultație la un medic specializat în recuperare
10 ședinte de drenaj limfatic
10 ședinte de kinetoterapie
Dacă ai nevoie de acest program, fă-ți o programare aici – https://centrokinetic.ro/despre-noi/contact

Revenind la experiența mea, i-am sunat, am făcut o programare pentru evaluare medicală și de luna trecută am început să lucrez serios, de 2-3 ori pe săptămână, atunci când programul încărcat de chimio îmi permite.
Am fost puțin sceptic la faptul că nu îți poți alege cu ce terapeut să lucrezi, însă practica mi-a demonstrat că aici nu e ca la restaurantele unde „TOTUL este proaspăt, puteți alege orice”, ci oamenii chiar sunt o echipă foarte sudată, actualizează fișele fiecărui pacient după fiecare sesiune, astfel că, indiferent cu cine lucrezi, știe exact în ce punct ești și ce are de făcut.

Pe mine, care încă încerc să combat efectele depresiei fără psihiatru și pastile, ceea ce fac acolo mă ajută enorm, și nu doar fizic.
Săptămâna trecută mă simțeam rău și am vrut să anulez ședința de kinetoterapie, dar n-am făcut-o. M-am dus, însă fără chef de a lucra, de a vorbi, de a interacționa.
Elena, una dintre terapeute, cred că s-a prins, că m-a luat prin învăluire. Inițial mi-a lăsat ceva spațiu, apoi a început să interacționeze cu mine din ce în ce mai mult, să vorbească, să-mi pună întrebări, să îmi distragă atenția de la ce mă preocupa. Și a reușit. După o oră de kineto am plecat de acolo cu febră musculară și cu un zâmbet pe față.

Acum câteva zile povestea s-a repetat, însă de data asta Maria și Alin au fost pe tură și au reușit să facă același lucru, deși am mari dubii că destresarea, psihoterapia și combaterea depresiei pacienților sunt trecute în fișa postului 🙂

Acesta nu este un articol plătit, ci este felul meu de a le mulțumi pentru ceea ce fac pentru mine și de a vă recomanda să le treceți pragul dacă simțiți că v-ar prinde bine ceva mișcare sănătoasă.